Kommunikation - Vt19 Skriva i sociala medier

Öppna högskolan på Åland - Kursbeskrivning

Kurstyp Fortbildningskurs
Ämne/kursnamn Kommunikation - Vt19 Skriva i sociala medier
Föreläsare Examinerad språkkonsult i svenska Olofsson Sofia /
Kursram I den här kursen fokuserar vi de krav som ställs på dem som skriver i sociala medier. Vi går igenom hur man kan skriva för att få besökarnas uppmärksamhet och vilken typ av inlägg genererar störst intresse. Kursdeltagarna tar dessutom del av utbildarens kunskaper om tydligt och begripligt språk, klarspråk, och hur viktigt det är även i sociala medier.
Kurstider Torsdag 14.3.2019 kl 9:00-16:00
Första anmälan 12.12.2018 kl. 09:00
Sista anmälan 22.02.2019
Bindande anmälan Ja
Avgiftstyp Kursavgift (24% moms tillkommer)
Avgift € 240
Målgrupp Kursen passar dig som skriver på Facebook, Twitter och Linkedin för en organisation, till exempel en myndighet eller ett företag. Det krävs inga särskilda förkunskaper.
Mål Målet med kursen är att ge deltagarna en övergripande förståelse för olika kanalers funktion och ge dem kunskap om hur de bäst formulerar sig för att nå fram.
Deltagarna får lära sig:
- vad som påverkar begripligheten i en text eller ett inlägg
- hur man bemöter kommentarer och frågor på öppna kanaler
- hur olika stillägen påverkar relationen
- vilka språkliga egenskaper som lockar till läsning.
Kursen passar dem som bloggar eller skriver på Facebook, Twitter och Linkedin för myndigheter och organisationer, eller som äffärsidé.
Innehåll Under kursens gång lär vi deltagarna om hur man blir socialt kompetent på sociala medier. Kursen vävlar mellan föreläsningar, övningar och diskussioner.
Några punkter som brukar vara med i kursupplägget:
- olika mediers funktion
- målgrupper i olika medier
- skriva långt eller skriva kort?
- det viktigaste på 140 tecken
- lämplig stil och ton.
Arbetssätt Före kursen skickar deltagarna in varsin nyskriven text som är anpassad till sociala medier. Texterna använder vi för att avgöra deltagarnas behov och förutsättningar. De fungerar även som underlag till diskussioner, exempel och övningar. Deltagarna får även personlig återkoppling på texten de skickar in.
Övrig information Sofia Olofsson är examinerad språkkonsult i svenska och regionchef för byrån Språkkonsulterna. Hon har lång erfarenhet av att skriva begripliga webbtexter, eftersom hon har arbetat som informationsansvarig webbredaktör inom e-handel i flera år. I sitt arbete som språkkonsult ser Sofia till att webbtexter blir välskrivna, sökmotoroptimerade och anpassade för mottagaren. Hon håller regelbundet uppskattade kurser och seminarier om webbskrivande för anställda på kommuner, företag och andra stora organisationer.

Utskriven 23 februari 2019 kl 11:09